Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
21.01.2021 - 10:43

Pěstoun nezachrání celý svět – ale od základu změní život dítěte…

Autor:

Pěstoun nezachrání celý svět – ale od základu změní život dítěte…

Pokud vás zajímá náhradní rodičovství, nebojte se zeptat v Dobré rodině

Natálka si na začátku života jako malé miminko zažila těžké věci. Nebylo to stejné, jako když se do běžné fungující rodiny narodí miminko. Všichni se na něj těší, má připravený krásný pokoj, jeho blízcí hned reagují, když pláče… Natálku bohužel krátce po startu do života čekalo ze závažných důvodů odloučení od rodičů. Její příběh měl ale šťastný konec, protože díky pěstounům získala nový domov. A v něm spoustu lásky, která pomáhá s uzdravením ran, co má na duši…

S takovými příběhy se v Dobré rodině setkávají na denním pořádku. Posláním této organizace je rozvoj náhradního rodičovství a podpora dětí, které nemohou vyrůstat ve stabilním prostředí vlastní rodiny.

Představíte nám vaši činnost v Ústeckém kraji paní Forštová?

Jako doprovázející organizace nabízíme podporu přechodným a dlouhodobým pěstounům, věnujeme se i adoptivním rodičům a jejich dětem, pořádáme vzdělávací semináře a kurzy pro náhradní rodiče i zájemce, které téma jen zajímá. Přímo na Děčínsku doprovázíme kolem 20 pěstounských rodin, působnost ale máme ve všech krajích. Po celé České republice poskytujeme podporu více než 800 náhradních rodin se zhruba 1000 dětmi… V rámci Ústeckého kraje máme pobočky v Děčíně, Teplicích, Mostě, naši doprovázející pracovníci ale jezdí za rodinami do celého kraje. Stejně tak se v Dobré rodině věnujeme hledání a přípravám nových náhradních rodičů.

 

Proč je náhradní rodina pro ohrožené děti tolik důležitá?

Tak o tom spolu můžeme mluvit hodiny a hodiny. Ale ve zkratce - Děti, které nemohou vyrůstat z vážných důvodů se svou původní rodinou, si nesou velké šrámy na duši. A ty se těžko zahojí bez blízkých pečujících osob, které tu budou jen pro ně, kteří s nimi budou pracovat na láskyplném vztahu… Jenom tak se vyrovnají se ztrátou vlastních rodičů a budou umět navazovat kvalitní vztahy i v budoucím životě.

 

Co kdyby mezi námi byl čtenář, který uvažuje o tom stát se náhradním rodičem? Jaké by měl podniknout kroky?

Ze zkušenosti víme, že takové rozhodnutí nepřichází z hodiny na hodinu. Nejprve asi bude chtít zjistit více informací, přečíst si zajímavé články k tématu. Budeme moc rádi, když se s námi spojí, ať už to udělá přímo telefonicky, zajde na naši děčínskou pobočku nebo se podívá na naše webové stránky či facebook, kde najde spoustu dalších informací a příběhů.

A chtěla bych povzbudit opravdu všechny, ať se nebojí a zeptají se. Nemusí se stát hned náhradními rodiči, ale mohou systému pomoci i jinak. Dobrovolníci z řad veřejnosti se u nás věnují třeba doučování dětí a podobně. Rádi budeme spolupracovat se všemi, kterým není náhradní rodičovství lhostejné.

 

Jak vás ovlivňuje aktuální koronavirová situace?

Samozřejmě, musíme na ni reagovat, v lecčem je to pro nás a hlavně rodiny s dětmi komplikovaná situace. Hlavní je prostě teď zdraví nás všech. Na druhou stranu, díky této situaci rozvíjíme věci, ke kterým bychom jinak třeba nedošli. Začali jsme připravovat zájemce o náhradní rodičovství online a také různé semináře pro veřejnost s tématikou náhradního rodičovství už umíme i v online prostředí. Snažíme se tedy situaci brát jako příležitost.

 

Kontakty a více informací:

Dobrá rodina o.p.s.

Kamenická 569/109, Děčín

Mgr. Kateřina Forštová

Bc. Klára Ježková

Bc. Ilona Rálišová

www.dobrarodina.cz

www.detidorodin.cz

Tel.: +420 724 113 112

E-mail: mamdotaz@dobrarodina.cz

Sledujte nás také na Facebooku.

Navštivte seminář: https://seminare.dobrarodina.cz/.

Počet zobrazení: 1401 Naposledy změněno: 10.02.2021 - 08:18
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top