Mléčné výrobky, džusy, víno apod. v nápojových kartonech, kterým většinou říkáme „krabice“, se staly běžnou součástí našich nákupů. Někteří z nás oceňují snadnou skladovatelnost tohoto obalu, jiní to, že nápoje a tekuté potraviny mají delší trvanlivost, takže nemusí tak často na nákup. Málokdo se však zamýšlí nad dalším „životem“ tohoto obalu, poté co se změní v odpad.
Nápojový karton (tetrapack) je vytvořen z několika vrstev různých materiálů, přičemž každý plní konkrétní funkci – ochrannou a nosnou : papírový karton je lehký, polyethylen je nepropustný pro vodu i mikroorganismy a hliník chrání obsah před pronikáním světla. Některé nápojové kartony jsou složeny z těchto tří materiálů (tzv. „aseptické“), jiné obsahují pouze papír a polyethylen (tzv. „neaseptické“). Nápojové kartony bez hliníkové vrstvy se používají na potraviny určené k rychlé spotřebě (většinou smetany, šlehačky, kefíry, jogurtová a čerstvá mléka). Nápojové kartony s hliníkovou fólií fungují podobně jako konzerva, takže se do nich plní nápoje s prodlouženou trvanlivostí (nejčastěji trvanlivá mléka, džusy, víno apod.).
Nápojové kartony (tetrapacky) je možné dále zpracovat a využít. Od listopadu 2022 je zaveden ve městě nový systém sběru nápojových kartonů Tetrapak. Nově se nápojové kartóny vhazují vymyté a rozložené nebo sešlápnuté do žlutých nádob/kontejnerů na plast. Současná technologie třídění umožňuje sběr tohoto druhu odpadu ve směsi s plastem. Starý způsob třídění a svozu nápojových kartonů v Děčíně jednou měsíčně v oranžových pytlích ukládaných k nádobám na tříděný odpad byl tímto ukončen. Pytle již nebudou na recepcích magistrátu k dispozici.
Nově navržený systém má občanům usnadnit třídění tohoto druhu odpadu a zároveň tím i podpořit snižování objemu směsného komunálního odpadu končícího na skládce odpadů.