Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
07.11.2017 - 14:36

Děčín uspěl v soutěži Chytrá radnice

V projektové kategorii Veřejná doprava se s Chytrou kartou DPMD umístil na třetím místě. Soutěž Chytrá radnice organizovaná Úřadem vlády ČR, Českou spořitelnou a společnostmi O2 a DDeM má za cíl zviditelnit a ocenit zavádění moderních technologií do každodenního provozu municipalit.

Chcete, aby vaše dítě mohlo bez doprovodu jezdit do školy, zaplatit si oběd ve školní jídelně, koupit si lístek do kina a přitom s sebou nemuselo nosit peníze? Stačí vybavit je chytrou klíčenkou fungující jako dobíjecí kreditka. „Smart Cities není jen o chytrých lavičkách a dobíjecích stojanech na elektrokola. Je to o ocelkovém zkvalitnění života ve městech za pomoci jak moderních technologií, tak moderní komunikace. Chytrá karta dopravního podniku je toho skvělou ukázkou,“ řekla Marie Blažková, primátorka města.

Víceúčelová Chytrá karta DPMD umožňuje platit bezkontaktně jízdné a přiřazovat k ní časové kupóny i osobám bez bankovního účtu. S předplacenou kartou je možné běžně platit také v obchodech a na internetu, nebo kdekoli, kde jsou platební karty akceptovány. Je navíc dostupná i ve formě pohodlného platebního náramku. Děčín tak patří mezi první evropská města s plně elektronizovaným jízdným. Víceúčelová karta DPMD je navíc technologicky připravena na budoucí spuštění pružného jízdného, které umožní vyhodnotit a propočítat jízdné tak, aby cestující vždy zaplatil tu nejlepší a cenově nejvýhodnější kombinaci jízdenek.

V rámci České republiky jde o první projekt svého druhu, kdy lze předplacenou bankovní kartu využívat jako klasickou platební kartu a zároveň k ní přiřadit jízdné – jednorázové i ve formě časového kuponu. Plně bezkontaktní platby je možné provádět buď prostřednictvím nové karty, anebo alternativního platebního náramku. Dostupné jsou i lidem bez bankovního účtu. Víceúčelová chytrá karta DPMD výrazně urychlí odbavování cestujících a bude postupně nahrazovat původní a technologicky neudržitelné karty MAD.

Cestující v Děčíně mají možnost odbavit se mnoha různými způsoby podle toho, co komu vyhovuje. Hotovostí, kartami integrovaného dopravního systému, bezkontaktními bankovními kartami a také novou multifunkční kartou, která je dostupná i ve variantě praktického vodotěsného náramku. Chytrou kartu DPMD lze navíc ovládat i z pohodlí domova prostřednictvím e-shopu, a to jak dobití elektronické peněženky tak přiřazení kuponu, což původní systém neumožňoval. Do budoucna chceme prosadit stejnou výši jízdného při úhradě všemi typy bezkontaktních bankovních nebo dopravních karet akceptovaných našim systémem a rozšíření systému o další funkcionality,“ říká Bohumil Bárta, ředitel společnosti Dopravní podnik města Děčína, a.s.

Chytrá karta DPMD není jediným smart řešením v našem městě. Radnice dlouhodobě používá otevřená data, elektronické objednání se na úřad, platba parkovného pomocí svého mobilního telefonu a další. Nyní město usiluje o vytvoření koncepce, která určí jaké smart potřeby město a hlavně jeho obyvatelé potřebují a využijí.

Počet zobrazení: 1390

Ing. Jiří Anděl, CSc.
    Ing. Martin Kříž
    posta@mmdecin.cz

obyvatel (r. 2021)
průměrný věk
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023