Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
13.03.2023 - 08:34

Ředitelka zoo Kateřina Majerová: I letos se návštěvníci mohou těšit na řadu akcí

Autor:

Zoologická zahrada patří tradičně mezi nejnavštěvovanější místa v našem městě. Co nového chystá pro letošní rok a jaká bude sezóna, říká v rozhovoru ředitelka zoo Kateřina Majerová.

 

Paní ředitelko, jaké novinky přichystala naše zoo pro letošní rok?
V letošním roce by měly být dokončeny dvě dosti rozsáhlé investiční akce, a to expozice pro polární lišky a expozice pro velké kočky. Rádi bychom nové expozice, včetně jejich obyvatel, veřejnosti představili na začátku hlavní návštěvnické sezóny. Na jaře by měla být zahájena oprava chodníků a zábradlí v Expozici Českosaského Švýcarska. Expozice je již přes 20 let stará, takže si větší opravu zaslouží. Tímto bychom rádi poprosili návštěvníky o schovívavost k probíhajícím opravám a investičním akcím, které samozřejmě narušují poklidnou návštěvu, ale zoo bude opět o něco krásnější. Na sezónu tradičně chystáme komentované krmení zvířat, i s naší hlavní hvězdou, medvědem Brunem a mnoho dalších zajímavých akcí. Na malé návštěvníky čekají nové herní prvky na dětském hřišti.

Loni jste měli velmi slušnou návštěvnost, do rekordu chyběl jen kousek. Zkusíte ho letos překonat?
Jsme velmi rádi, že si po covidových letech návštěvníci opět našli cestu do zoo a chodí v hojném počtu. Nicméně na návštěvnost zoo má hlavní vliv počasí, takže budeme doufat, že nás nepostihnout žádné další katastrofy, jako byl loňský požár v Českém Švýcarsku. Letošní sezóna bude pravděpodobně velmi složitá s ohledem na ekonomickou krizi, kdy všichni musíme šetřit, tak na situaci v národním parku České Švýcarsko, který utrpěl při loňském požáru. Nesnažíme se jen překonávat rekordy, snažíme se, aby se u nás návštěvníkům líbilo a rádi se vraceli.

Která akce je mezi návštěvníky nejvíce oblíbená?
Prvenství v oblíbenosti dlouhodobě drží podzimní akce „Strašidelná zoo“, ale i ostatní akce se těší velkému zájmu návštěvníků, třeba charitativní akce Noc snů nebo akce na zakončení letních prázdnin, pro letošek s názvem „Farmářská zoo“.

Prozraďte, co za akce chystáte na letošní rok?
Akcí chystáme celou řádu, kompletní přehled naleznete na našich webových stránkách www.zoodecin.cz. Několik akcí již letos proběhlo, třeba volný vstup do zoo na Nový rok, Za odměnu do zoo, Family day, Masopust. Namátkou zmíním několik připravovaných akcí, například Noc snů, Noc v zoo, večerní prohlídky, příměstský tábor, Farmářskou zoo, Den adoptivních rodičů, Den zvířat a ošetřovatelů, Týden pro seniory, Strašidelnou zoo, Čertovskou zoo atd. Je toho hodně.

Máte představu o tom, jaký poměr tvoří návštěvníci z Děčína vs. turisté?
Vyloženě to nesledujeme, ale během roku chodí převážně obyvatelé z Děčínska, kteří využívají permanentních vstupenek, děčínské školy na výukové programy do ZooŠkoly, během května – června k nám míří děti na školní výlety ze širokého okolí a během prázdnin je pak převaha turistů. Složení návštěvníků zoo je stejné jako v celém regionu. Vždy je poznat, kdy mají například v Sasku školní prázdniny nebo státní svátky, pak je zoo plná rodin s dětmi od sousedů.

Na co nejvíce návštěvníci slyší, co je nejvíce baví?
Lidé jdou do zoo samozřejmě za zvířaty. Když máte zajímavé, vzácné nebo akční zvíře, případně mláďata úspěch je zaručen. Takže se snažíme návštěvníky nalákat komentovaným krmením různých zvířat, kdy se jednak dozví spoustu zajímavostí o daném zvířeti, ale také ho uvidí aktivní a zblízka. Hitem pro nejmenší je dětské hřiště. Je bezpečné a čisté, rodiče se nemusí bát nechat děti volně běhat a bavit se, sami si pak mohou odpočinout u občerstvení, od kterého je rozhled na celé hřiště.

Co je pro Vás jako pro ředitelku největší prioritou?
Pro letošek je cílem dokončení rozestavěných investic, a hlavně zajištění jejich nových obyvatel. A co je vůbec nejdůležitější, tedy největší prioritou – spokojený návštěvník a šťastná zvířata! Takže se o to budeme snažit…

Počet zobrazení: 1421 Naposledy změněno: 24.04.2023 - 11:24
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top