mobilni rozhlas
04.09.2024 - 09:23

Tvoříme Děčín: Občané rozhodnou, které návrhy v našem městě vzniknou

Autor:

Hlasování o projektech přihlášených do participativního rozpočtu Tvoříme Děčín začne už 9. září na webových stránkách www.tvorimedecin.cz.

Letos do výzvy Děčíňáci přihlásili 28 návrhů. Ty postupně na magistrátu prošly posouzením, zda je bude technicky i finančně možné vytvořit. Z posouzení nakonec vzešlo 16 finálních návrhů. O tom, které z nich ve městě vzniknou, rozhodnou občané svými hlasy, které mohou posílat do konce září. Veřejná prezentace jednotlivých projektů jejich autory se uskuteční v pondělí 9. září v budově A6 Magistrátu města Děčín od 16 hodin.

Projekty, o kterých se v letošním ročníku Tvoříme Děčín hlasuje:

1. Zprovoznění a rozšíření minirampy pod Novým mostem vedle Kempu Děčín
Renovace a zvětšení existující, v tuto chvíli nefunkční, minirampy. Rozšíří se možnosti pro aktivní využití volného času mládeže i za mokra, kdy nelze využít skatepark.
Předpokládané náklady projektu: 350 000 Kč.

2. Propojení komunikací stezkou, Březiny
Realizací návrhu propojovací stezky dojde k funkčnímu propojení stávajících komunikací města pro pěší a cyklisty, což doposud nebylo. Stezka v šířce 1,7 m bude štěrková a dlouhá cca 50 m.
Předpokládané náklady projektu: 380 000 Kč.

3. Úprava komunikace, Březiny
Jednoduchou úpravou, rozprostřením a zhutněním drobnějšího kameniva na stávající velmi hrubý (pro chůzi nevhodný) povrch dojde k razantnímu zlepšení stávajícího stavu cesty. Jedná se o plochu cca 30 m. Dosavadní stav povrchu znemožňuje normální chůzi a v důsledku odrazuje chodce od využívání této komunikace.
Předpokládané náklady projektu: 50 000 Kč.

4. Obnova lesoparku Bažantnice
Projekt obnovy lesoparku si klade za cíl nejen revitalizaci přírodního prostředí, ale také zlepšení bezpečnosti a pohodlí návštěvníků. Hlavní cesta, která prochází parkem, se dočká důkladné obnovy. Opravy povrchu cesty a prosekání náletové vegetace zajistí, že cesta bude přístupná pro všechny (od chodců, přes rodiče s kočárky, po cyklisty). Pro zvýšení komfortu návštěvníků budou po celé délce cesty umístěny lavičky.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

5. Obnova prostoru bikrosové dráhy Bažantnice
Kultivace bikrosové dráhy, která zahrnuje vytvoření dvou tras, lehké a středně těžké, aby byly vyhovující pro cyklisty různých úrovní. Úpravy zeleně a terénu zvýší atraktivitu prostoru a zajistí i bezpečnost návštěvníků. Celkově projekt směřuje ke spojení funkčnosti s estetickými a bezpečnostními aspekty.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

6. Úprava horní části lesoparku Kvádrberk
Oprava cest pro pěší, které jsou často rozbahněné, a úprava technicky náročné cyklistické stezky v horní části Kvádrberku, aby se lokalita stala místem, kde se setkávají lidé, příroda a sport. Kromě toho by bylo vhodné umístit lavice na zajímavých místech, aby si lidé mohli odpočinout a vychutnat si krásu okolního prostředí.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

7. Vybudování multifunkčního hřiště v Dolním Žlebu
Na místě stávajícího travnatého hřiště by bylo vhodné vybudovat multifunkční hřiště 16 x 32 m s asfaltovým povrchem. Hřiště by mělo obsahovat dvě branky na malý fotbal a univerzální sloupky (tenis, volejbal…). Dále by byla k dispozici síť a schránka na uložení vybavení.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

8. Dětské hřiště s relaxační zónou na Maxičkách
Lesní dětské hřiště s relaxační zónou v městské části Děčín XVIII–Maxičky, v oblíbeném cíli výletů rodin s dětmi a turistů všech věkových kategorií. Bezpečné, zábavné a inspirující herní prvky by měly uspokojit malé i větší děti.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

9. Rozšíření hřiště v ulici Albánská
Díky minulému projektu vzniklo před nedávnem workoutové hřiště v ulici Albánská. Nyní bychom chtěli hřiště rozšířit a přidat houpačku, skluzavku a balanční stezku, čímž bychom poskytli ještě více možností pro aktivity na čerstvém vzduchu. Naše vize je klást důraz na prvky, které osloví širokou škálu věkových kategorií a přirozené splynutí hřiště s lesem.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

10. Dětské hřiště Děčín 32
Dětské hřiště je projekt navržený speciálně pro děti, aby si mohly hrát a zabavit se. Obvykle obsahuje různé herní prvky, jako jsou prolézačky, skluzavky, houpačky, pískoviště a různé tematické a naučné vybavení. Tato hřiště jsou navržena tak, aby byla bezpečná a zábavná pro děti různého věku.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

11. Workoutové hřiště Děčín 32
Workoutové hřiště je sestava hrazd, žebřin, bradel a dalších prvků sloužících ke cvičení s vlastní vahou. Tyto konstrukce se většinou nachází venku ve veřejných prostorách města či obce, jako jsou parky, sídliště nebo sportovní areály a přístup k nim je bezplatný. Koncepce jednotlivých cvičebních prvků umožňuje cvičení více osob současně.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

12. Medvěd na kruháči
Zpestření kruhového objezdu u mototechny sochou medvěda. Například v rámci akce Sochaři Děčínu by mohla být socha vyřezána a následně instalována doprostřed kruhového objezdu. Protože je v děčínské zoo medvěd a od kruhového objezdu vede k zoo i stezka, tak by se doprostřed kruhového objezdu mohla dát dřevěná socha medvěda, která by oživila kruháč a zároveň by upozornila na tuto atrakci.
Předpokládané náklady projektu: 60 000 Kč.

13. Zrekonstruování pomníku botanika Františka Jossta v Albánské ulici
František Josst patřil mezi nejvýznamnější evropské botaniky 19. století. Působil v zahradách na zámku v Děčíně, které dokázal široce proslavit. Na místě úmrtí mu byl vystavěn pomník, který ale již dlouho chátrá. Bylo by dobré dát jej znovu opravit a vzdát tak úctu muži, který proslavil Děčín po celé Evropě.
Předpokládané náklady projektu: 200 000 Kč.

14. Obnovení památníku na Jahnově vyhlídce
Obnovení památníku F. L. Jahna na Jahnově vyhlídce, která je dnes již v nepříliš dobrém stavu, podle podoby z 19. století. Od roku 1908 vyhlídku zdobila bronzová busta F. L. Jahna, zakladatele německého tělocvičného hnutí. Bylo by dobré jeho památníku opět vrátit původní podobu, což by mohlo zvelebit turistické cesty na Pastýřskou stěnu.
Předpokládané náklady projektu: 570 000 Kč.

15. Revitalizace hřiště pro míčové sporty u Thunovské hrobní kaple
Výměna povrchu oploceného hřiště a instalace malých fotbalových branek. Na hřišti jsou teď jen malé basketbalové koše a hřiště je v okolí jediné, takže není kde hrát míčové hry s dětmi. Na hřišti je nyní škvárový povrch s kameny, který se nedá používat v podstatě pro žádný sport, a dva nízké basketbalové koše jsou také nevyužívány.
Předpokládané náklady projektu: 750 000 Kč.

16. Hřiště na discgolf
Vybudování hřiště na discgolf na louce a v lesoparku u Thunovské kaple. Discgolf je nenáročný sport, který vychází z pravidel golfu, ovšem místo odpalování míčku se zde hází discem (frisbee, létající talíř). Vaším cílem je dostat disc do koše na co nejmenší počet hodů. Toto hřiště by se krásně zařadilo mezi ostatní sportoviště v Děčíně.
Předpokládané náklady projektu: 530 000 Kč.

Každý hlasující má k dispozici 6 kladných a 2 záporné hlasy. Každému návrhu lze udělit jen 1 hlas a záporný hlas můžete udělit jen v případě, že udělíte alespoň 2 kladné. Při hlasování budete požádáni o zadání telefonního čísla, na které bude zaslán unikátní PIN kód sloužící k identifikaci.

Participativní rozpočet Tvoříme Děčín je projekt statutárního města Děčín. Pokud se chcete o Tvoříme Děčín dozvědět více, můžete si informace prohlédnout na webu www.tvorimedecin.cz.

Výstava k participativnímu rozpočtu se uskuteční od 9. do 30. září v Centru Pivovar Děčín, kterému tímto děkujeme za poskytnutí prostor.

CP

 

Počet zobrazení: 295 Naposledy změněno: 04.09.2024 - 12:57
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
      
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

Digitální služby státu

portal obcana PORTÁL OBČANA
Nejrychlejší cesta ke službám státu. Snadná správa dokladů, výpisů z rejstříků, ale i datové schránky.
   
edoklady eDOKLADY
Nová éra prokazování totožnosti je tu! Všechna pracoviště magistrátu přijímají eDoklady.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top