Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
02.12.2020 - 10:28

Děčín uplatňuje odpovědné zadávání veřejných zakázek

Autor:

Pátý ročník konference „Odpovědné veřejné zadávání 2020“, který se konal ve středu 25. listopadu, přinesl radost městu Děčín. Od Ministerstva práce a sociálních věcí získalo totiž ocenění za přínos k rozvoji odpovědného veřejného zadávání v České republice. Kromě města Děčína si cenu převzala také Česká televize a Dopravní podnik hl. m. Prahy.

                            Odpovedne zadavani foto

 

„Proces odpovědného zadávání veřejných zakázek v Děčíně započal již před více než šesti lety při přípravě Strategického plánu rozvoje města na roky 2014 - 2020. Během tohoto období bylo získáno mnoho zkušeností a velice mě těší, že je nyní můžeme předávat dále. V novém Strategickém plánu rozvoje města pro období 2021 - 2027, který schválilo zastupitelstvo města v listopadu, počítáme s takto nastaveným trendem i do budoucna. Podmínky s aspekty odpovědného zadávání jsme zahrnuli do nové vnitřní směrnice na zadávání veřejných zakázek. Patří mezi ně např. i prvky sociálního a zeleného odpovědného zadávání při přípravě jednotlivých zakázek,“ říká náměstkyně pro rozvoj města Anna Lehká, která jako zastupitelka města měla možnost sledovat práci oddělení veřejných zakázek magistrátu již jako členka hodnotících komisí několika veřejných zakázek města.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ocenilo mimo jiné, že město Děčín začlenilo odpovědné zadávání veřejných zakázek do strategického plánu, dále také vyzdvihlo spolupráci města s úřadem práce nebo okresní hospodářskou komorou.

První veřejné zakázky, kde město uplatnilo aspekt odpovědného zadávání, byly nadlimitní zakázky na služby, konkrétně na údržbu komunikací, zeleně, nakládání s odpady a sběrné dvory. Díky těmto zakázkám bylo vytvořeno 16 pracovních míst pro lidi se ztíženým přístupem na trh práce na dobu 5 let. Mezi další zakázky s uplatněním odpovědného zadávání patří restaurování Glorietu v Růžové zahradě. Bodově zvýhodněné byly ty nabídky, ve kterých uchazeči prohlásili, že, že provedou exkurzi na stavbě pro školy. Dosud se uskutečnily dvě akce, další se však kvůli covidu konat nemohly, přestože je o ně mezi školami velký zájem. Zkušenost má město také s tzv. zelenou veřejnou zakázkou. Když se soutěžily stavební úpravy obřadní síně v Podmoklech a dodávka mobiliáře. U mobiliáře, bylo jako dílčí hodnotící kritérium stanovena ekologická šetrnost výrobku, tedy použití dřeva z udržitelných zdrojů; nízká stopa formaldehydu. U všech zakázek cca od roku 2015 město Děčín klade důraz prostřednictvím smluvních podmínek i na to, aby dodavatel vytvořil pro své zaměstnance důstojné pracovní podmínky v průběhu let byly přidány i podmínky směřující k férovým dodavatelským vztahům tzn., aby dodavatel se choval odpovědně i vůči svým poddodavatelům. Mezi další nástroje odpovědného zadávání patří i dělení veřejných zakázek na části tak, aby zakázky byly dostupné i malým a středním podnikům. I toto město Děčín ve svých zakázkách praktikuje.


Odpovědné veřejné zadávání není v právní úpravě definováno. Jedná se o proces, při kterém zadavatel nakupuje produkty, služby a stavební práce, které potřebuje, přičemž získává maximální hodnotu za peníze vytvářením prospěchu pro společnost a ekonomiku a minimalizací negativních dopadů na životní prostředí.

Více informací najdete zde

Počet zobrazení: 1738 Naposledy změněno: 08.12.2020 - 14:45
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top