Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
16.12.2020 - 14:21

Koronavirus – opatření platná od pátku 18. prosince 2020

Autor:

Od pátku 18. prosince se Česká republika vrátí do 4. stupně protiepidemického systému (PES), který ale dozná několika změn. Školáci budou mít o dva dny delší vánoční prázdniny. Vláda na jednání v pondělí 14. prosince 2020 schválila také nové kompenzační programy, které mají pomoci podnikatelům, jichž se nejvíce dotknou avizované změny.

 

Přehled změn opatření od pátku 18. prosince

VOLNÝ POHYB OSOB

Opětovně je zaveden zákaz volného pohybu osob v režimu pro den do 23 hodin a v noci do 5. hodiny ranní.

BARY, RESTARACE, KULTURNÍ A SPORTOVNÍ ZAŘÍZENÍ, OBCHODY
Bary a restaurace budou uzavřeny, dále také zoologické zahrady, muzea či koupaliště a další vnitřní sportoviště. Zůstanou však otevřeny všechny obchody a služby, pokud zajistí, že v prodejně bude jen jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Na rozdíl od minule nebude také platit nedělní zákaz prodeje.

ŠKOLSTVÍ
Od 21. prosince se omezuje provoz vysokých škol a ubytování studentů. 21. a 22. prosince budou mít volno všichni žáci a studenti základních a středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol, základních uměleckých škol, jazykových škol a další, o které se jim prodlouží vánoční prázdniny. Vláda současně rozhodla o úplném zrušení pracovní povinnosti pro studenty od 16. prosince 2020.

SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Skončí zákaz vycházení pro klienty v sociálních službách. Již od středy 16. prosince tak budou moci klienti domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem opouštět objekt či areál zařízení, ve kterém jim je poskytována sociální služba. Podmínkou bude v průběhu vycházky používání respirátoru alespoň třídy FFP2 nebo KN95. Vycházka trvající méně než 6 hodin bude umožněna bez dalších podmínek, klient bude po návratu pouze bedlivěji sledován, zda nemá příznaky onemocnění covid-19. Déletrvající opuštění zařízení už bude znamenat, že dotyčný půjde bezprostředně po návratu do oddělených prostor a do 72 hodin od ukončení vycházky mu bude proveden první antigenní POC test, který bude zopakován za další tři až čtyři dny. Umístění do oddělených prostor bude ukončeno v případě negativních výsledků obou testů.

ANTIGENNÍ TESTOVÁNÍ
Ministerstvo zdravotnictví rovněž rozhodlo, že urychlí spuštění antigenního testování obyvatel o dva dny. Bylo zahájeno už 16. prosince. K dílčím změnám došlo také v opatření omezujícím vstup cizinců na území České republiky.

KOMPENTZACE
Vláda odsouhlasila prodloužení programu Covid – Ubytování. V jeho pokračování Covid – Ubytování II si budou moci podnikatelé z oblasti hotelnictví a dalších ubytovacích služeb požádat Ministerstvo pro místní rozvoj o náhradu části ušlých zisků za období říjen až prosinec. Stejně jako v případě první fáze programu dostanou, pokud bude dotační program notifikován Evropskou komisí, 100 až 300 korun na lůžko v závislosti na kategorii a třídě hromadného ubytovacího zařízení s tím, že budou muset prokázat sezónní obsazenost v tomto období. Vláda na druhou fázi uvolní až 2,7 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy.
Pokračovat bude i dotační program Covid – Nájemné. Vláda odsouhlasila vypsání jeho třetí výzvy, kde budou moci podnikatelé v maloobchodu a službách s provozovnami v nájmu, kterých se dotkla protikovidová opatření, požádat o úhradu 50 procent z celkového nájemného za období říjen až prosinec 2020. Udělení dotace nebude podmíněno poskytnutím slevy ze strany pronajímatele, maximální výše může dosáhnout 10 milionů na jednoho nájemce. I tuto výzvu bude muset notifikovat Evropská komise. Ministerstvo průmyslu a obchodu dostane na program další tři miliardy korun ze státního rozpočtu.
Schválen byl nově i záměr Ministerstva průmyslu a obchodu na vypsání nového dotačního programu Covid – Gastro. Ten bude určen na pomoc sektoru gastronomie a vláda na něj ze státního rozpočtu vyčlenila celkem 2,5 miliardy korun. Podpora bude poskytována za období od 14. října 2020 do 31. prosince 2020 s tím, že jsou vyloučeny dny, kdy nebyly gastronomické provozy omezeny vládními opatřeními, tj. 3. až 18. prosince. Zároveň ale může být podle vývoje pandemie prodloužen i do nového roku. Ministerstvo očekává, že o dotaci požádá cca 22 000 gastronomických podniků.
Ministři rozhodli rovněž o prominutí DPH u dalšího vybraného zboží v souvislosti s mimořádnou událostí způsobenou šířením koronaviru. Místopředsedkyně vlády a ministryně financí dostala za úkol připravit rozhodnutí o prominutí daně z přidané hodnoty u dodání diagnostických zdravotnických prostředků in vitro pro testování na onemocnění covid-19 a očkovací látky proti onemocnění covid-19, které odpovídají schváleným směrnicím a nařízením EU. Záměrem je zajištění cenově dostupnějšího přístupu k těmto komoditám.

Vláda schválila také vyčlenění finančních prostředků na nákup zdravotnického materiálu potřebného k zajištění plošného očkování obyvatel proti nemoci covid-19. Správa státního hmotných rezerv má za úkol nakoupit 6 milionů injekčních stříkaček pro aplikaci očkovací látky a stejný počet jehel, 800 000 injekčních stříkaček pro ředění očkovací látky a stejný počet jehel pro ředění a 160 000 kusů rozpustidla. Současně byla navýšena i částka ze státního rozpočtu, kterou bude mít Správa státních hmotných rezerv na nákupy pohotovostních zásob pro rezort zdravotnictví k dispozici, a to na 700 milionů korun.

Kabinet rozhodl rovněž o změně nařízení vlády o použití Armády České republiky k záchranným pracím při ochraně obyvatelstva a prevenci šíření koronaviru SARS CoV-2 v období do 31. prosince 2020. Časový úsek, v němž bude možné využívat vojáky pro potřeby Ministerstva zdravotnictví, krajských hygienických stanic či zdravotních ústavů, byl prodloužen až do 30. června 2021.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-14-prosince-2020-185630/.

Zdroj: webové stránky Ministerstva zdravotnictví ČR  www.mzcr.cz

Počet zobrazení: 2155
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top