mobilni rozhlas
22.03.2024 - 09:57

Martin Pošta: Moderní učebny, nová multifunkční hala a muzeum plavby

Autor:

Vzdělané, kulturní a v pohybu. Takové chce naše město Martin Pošta (Volba pro Děčín), náměstek primátora pro školství, kulturu a sport.

Začneme u školství, jaký projekt byste vyzdvihl?
Modernizaci učeben za desítky milionů. Nejen inovativní přístup, ale také inovativní vybavení. To jsou předpoklady pro vzdělávání 21. století. Na třech školách budeme mít hotovo letos do konce března a se třemi začneme v červenci. Na tento projekt jsem moc hrdý. Inicioval jsem ho už v minulém volebním období a úspěšně pokračuje. Navíc je z 90 % financován dotacemi mimo náš městský rozpočet. Výsledkem bude výrazné zlepšení přírodovědných, IT nebo například i jazykových učeben.

Nebo například nově zavedený program „Trenéři ve škole“?
Chceme budovat pozitivní vztah dětí ke sportu a pohybu od útlého věku a také pomoci učitelům se správnou organizací a nastavením hodin tělesné výchovy tak, aby to bavilo je i žáky. Věřím, že díky této spolupráci budou hodiny tělocviku bavit daleko více všechny zúčastněné a ve výsledku to u dětí povede ke zlepšení fyzického i mentálního zdraví s pozitivním vlivem na jejich kognitivní procesy, rozvoj mozku a s tím souvisejících studijních předpokladů. Zároveň to může dětem pomoci i v budoucnu. Například při fyzických testech v rámci přihlášky k policii, hasičům nebo záchranné služně. Jsem moc rád, že jsme to s kolegou Jakubem Houškou dotáhli. Děkuji také společnosti Ryko, a. s., za sponzorskou podporu celému projektu

A chystáte i něco pro sportovně „nenadané“?
S „Trenéry ve škole“ přichází i projekt „Děčín je boží a kreativní“. Po trenérech chceme do výuky zapojit ve školách i umělce a kulturní příspěvkové organizace. Hlavně skrze tvůrčí práci a projektovou výuku. Věřím, že takto se děti mohou nadchnout nejen pro sport, ale i pro umění a kreativitu.

Máte ještě další témata v oblasti školství?
Chci společně s řediteli škol a rodiči otevřít debatu o omezení mobilních telefonů ve škole. Jde mi o čas přestávky, ne o výuku. Pokud k tomu vyzve učitel, může mobil sloužit jako dobrá pomůcka. Ale jinak bych byl rád, kdyby žáci přestávky trávili spolu, a ne zahleděni do telefonu. Jedná se o revoluční myšlenku, ale ředitelé našich škol nápad vítají. Samozřejmě je jasné, že by to byl postupný a na začátku komplikovaný proces, ale všude, kde se toto zavedlo, se snížila kyberšikana i zesměšňování a rapidně zvedla pozitivní sociální interakce. A to je přesně to, co dětem chceme dát. Život v reálném světě je mnohem zdravější než v tom mobilním.

Co je nového v oblasti sportu?
Hlavní téma je výstavba nové sportovní haly. V této věci proběhlo jednání na Povodí Ohře v Chomutově, které se vyslovilo, že s určitými podmínkami bychom mohli získat v tomto roce stanovisko k povolení záměru. Počítáme tedy s tím, že v nejbližších letech budeme žít architektonickou soutěží a vypracováním konkrétního projektu. V minulém období jsem za město inicioval nákup pozemku na halu ze soukromých rukou a nyní? Je náš a my se konečně opravdu připravujeme a přibližujeme stavbě naší nové multifunkční haly, kterou děčínský sport potřebuje jako sůl.

Co hala v ulici Práce?
Rozhodli jsme o výměně povrchu, ale neomezujeme se pouze na to. Chceme vytvořit takové zázemí, aby mohla být využívána pro kolektivní sporty. Opět je cílem multifunkční prostor, který bude moci využívat více sportů než jen tenis. Zároveň jsme nově vlastníkem vyhořelé haly v ulici Vokolkova u ZŠ Dr. Tyrše a máme v plánu ji obnovit. Zde je cílem demolice stávajícího objektu a projekt zcela nové haly, kterou by mohly využívat sportovní kluby, spolky i základní škola. A za zmínku jistě stojí i rozšíření sportoviště na Kamenické ulici nad dopravním hřištěm. U této lokality máme zájemce, který by zde rád vybudoval na své náklady beach volejbalové hřiště, které by mohly využívat i další sporty a zároveň opět základní školy a mateřské školy v okolí.

Zde to má však jeden zádrhel…
Ano, bohužel v tomto prostoru schválila předchozí koalice psí hřiště. Nerad bych slib, který vznikl v participativním rozpočtu, porušil a psí hřiště je skvělý nápad, jen se bude muset vybudovat jinde. Pro místní komunitu je daleko lepší mít zde sportoviště, které vhodně propojí dopravní hřiště a další aktivity v okolí.

A co projekt 50m bazénu v aquaparku?
Chceme co nejrychleji mobilně zastřešit na zimu i pomocí dotací venkovní „padesátku“ a připravit to vše tak, aby mohlo dojít v budoucnu k výměně bazénu a jeho modernizaci. Chceme vybudovat nově i zázemí a mít tak komplex na vodní sporty, který by se mohl využívat prakticky po celý rok. A to jak na rekreaci, tak výkonnostní sport. Venkovním zázemím pro sportovce uvolníme v zimě vnitřní prostory pro veřejnost.

Pojďme ještě ke kultuře. Máte nějakou novinku?
V tomto rozhovoru to zazní poprvé, ale jsem velmi nadšen myšlenkou otevření lodního muzea v Děčíně, které by bylo ve spolupráci s dalšími subjekty podporováno a provozováno městem na nábřeží v rámci náplavky a přístaviště u knihovny. Nabízelo by unikátní pohled a exkurzi na historických plavidlech. Nebylo by unikátní jen v České republice, ale také v evropském měřítku. Zvýšilo by prestiž města a pozvedlo turistický ruch. Máme konkrétní představu a je velká šance, že bychom tento záměr mohli do pár let, i s pomocí státních a evropských dotací, realizovat. Jsme spjati s řekou, plavbou a pro některé děčínské rodiny je to život. Kromě zvýšení povědomí a turistické atraktivity Děčína se tak jedná o vybudování místa, které uctí odkaz našich předků. Labe máme ve své DNA a myslím, že je na čase to ukázat naplno u nás i v zahraničí.

Na to musí být připravena i infrastruktura nábřeží, že?
Ano, už nyní probíhá elektrifikace, která nám pomůže při různých kulturních akcích, při kterých už nebudeme muset využívat dieselové generátory. Stejně tak zanikne hluk a sníží se emise od generátorů kotvících lodí. Jsem proto velmi rád, že se mi podařilo už v minulém období dojednat, aby se na tom podílela přes 700 tis. i společnost Viking, která zde provozuje výletní lodě a jejich zastávky. Stejně tak to umožní pořádání více akcí a posílí infrastrukturu nábřeží.

Na co se vůbec mohou Děčíňáci těšit?
Rozhodně budeme pokračovat s využíváním Křížové ulice „Živou“ i „Vánoční Křížovkou“. Akce zde měly obrovský úspěch. Rogalo DC je už samozřejmostí. Stejně jako Tyršův Děčín, Labefest, Otevření turistické sezóny, Podmokelský októbrfest a nově ve spolupráci s Muzeem Děčín Slavnosti plavby. Stejně jako máme v plánu udělat i s trhovci minimálně pět akcí v roce na Husově náměstí. Ze sportovních akcí se chystá překážkový závod Predator nebo ve spolupráci se Zámkem Děčín Slackline festival.

Nebudou se ale konat pouze městské akce?
Sport, kulturu a volný čas letos podporujeme nejvyšší částkou v historii. 20,5 milionů bylo připraveno pro ty, kteří chtějí aktivní Děčín, který žije, hýbe se, zpívá, vzdělává. Zkrátka Děčín, který všichni milujeme. Z letošních žádostí o dotace mám o to větší radost, že je mohli žadatelé poprvé vyřizovat zcela on-line. Bez zbytečného papírování a vše proběhlo bez jakýchkoli problémů a o všech 150 žádostech bylo rozhodnuto již v únoru.

Chtěl byste na závěr něco vzkázat?
Od covidu se Děčín neskutečně posunul ve všech oblastech, které mám tu čest spravovat. Chtěl bych za to poděkovat všem, kteří stejně jako já věří v potenciál našeho města. Děčín je top a dokazuje to každý den.

Počet zobrazení: 1249 Naposledy změněno: 03.04.2024 - 12:53
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top