mobilni rozhlas
19.04.2024 - 07:07

Moderní učebny již slouží děčínským žákům

Autor:

Tři děčínské základní školy – ZŠ Na Stráni, ZŠ Máchovo náměstí a ZŠ Dr. M. Tyrše – mají modernější učebny. Celkem bylo na těchto školách dokončeno osm různých odborných učeben, které již žáci využívají. Práce trvaly několik měsíců.

„Programovací stoly na robotiku, sady na speciální fyzikální pokusy, modely částí lidského těla, vybavení na 3D tisk nebo venkovní třída se soláry a vlastní meteorologickou stanicí. Zkrátka to nejmodernější vybavení pro ještě lepší vzdělávání. Jsem nadšený a přesvědčený, že i když jde technika neustále kupředu, toto vybavení vydrží minimálně dekádu aktuální. Kvalitní a hlavně moderní zázemí pro děčínské žáky je jednou z našich priorit a těším se i na další školy, kde modernizace probíhá či proběhne. Výsledek předčil má očekávání a myslím, že jsme opět posunuli školství v Děčíně na další úroveň. Navíc s 90% přispěním z dotačních programů. Přesně takto by se tyto peníze měly využívat. Jako investice do lepší budoucnosti našich dětí,“ říká náměstek primátora Martin Pošta (Volba pro Děčín), který má školství ve své gesci.

ZŠ Na Stráni

Tato základní škola se dočkala modernizace učebny fyziky. Náklady činily přes sedm milionů korun a zahrnují nejen stavební práce, ale také vybavení nábytkem, IT technikou a učebními pomůckami. Kromě toho vznikl v rámci projektu bezbariérový přístup do školy (dvě zdvihací plošiny) a byl upraven prostor před školou. Součástí projektu bylo také vybudování bezbariérového sociálního zařízení.

ZŠ Máchovo náměstí

Nejrozsáhlejší úpravy proběhly na této škole, kde došlo nejen k modernizaci pěti odborných učeben, ale také dvou kabinetů pro učitelský sbor a zároveň stavbě venkovního zázemí pro komunitní aktivity při ZŠ a praktickou výuku přírodovědných předmětů v přírodě. Díky tak rozsáhlé modernizaci dojde ke zvýšení kvality výuky v přírodovědných oborech, v práci s digitálními technologiemi, 3D tiskem či ve výuce cizích jazyků. Očekává se zvýšení zájmu žáků o přírodní vědy a technické obory v souvislosti s lepším uplatněním na trhu práce. Projekt představuje jeden z kroků v rámci dlouhodobé vytrvalé snahy o zvýšení potenciálu uchazečů o zaměstnání na děčínském trhu. Realizace podpoří schopnosti uchazečů, kteří vstoupí na pracovní trh hned po základní škole. I ZŠ Máchovo náměstí je bezbariérová.

ZŠ Dr. M. Tyrše

Škola se dočkala modernizace učebny přírodních věd včetně přilehlého kabinetu a učebny IT. Po stavebních úpravách proběhla dodávka a montáž nábytku, stínící techniky, akustického opatření a dodávka a instalace IT vybavení a moderních učebních pomůcek. Děti tu mají k dispozici například model kostry člověka, funkční modely jednotlivých částí lidského těla – oko, srdce, plíce, zuby, mozek, páteř, aj., moderní mikroskopy, různé globusy, dále kromě PC a notebooků interaktivní tabuli, moderní AV řešení v případě distanční výuky, 3D tiskárnu, 3D skener, časosběrnou kameru, a mnoho dalších IT a učebních pomůcek. Náklady na realizaci činily 13 milionů korun.

Modernizace bude pokračovat

V letošním roce bude zahájena realizace dalšího projektu s názvem Modernizace odborných učeben v děčínských základních školách II, a to na ZŠ Na Pěšině, ZŠ Kamenická a ZŠ Březová. I tento projekt je součástí Integrované strategie Ústeckochomutovské aglomerace pro programové období 2021-2027, díky které byly městu vyčleněny finanční prostředky na realizaci tohoto projektu.

Celkové náklady na dokončené učebny jsou více než 46 milionů, přes 41 milionů korun činí dotace, kterou se městu podařilo získat. Investiční projekt spolufinancován Evropskou unií byl realizován v rámci IROP (Integrovaný regionální operační program 2021-2027).

Logo

Počet zobrazení: 538 Naposledy změněno: 19.04.2024 - 07:19
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top