06.01.2020 - 16:02

Cestující v Děčíně mohou od ledna nově využívat Děčínskou kartu

Zaplatit jízdné v autobuse městské autobusové dopravy (MAD) v Děčíně nebo v jiném městě či nakoupit zboží v obchodě nebo na internetu – nejen tyto možnosti nabízí nová Děčínská karta, kterou mohou lidé využívat od letošního ledna. Dopravní podnik města Děčína, a.s., nyní Děčínskou kartu nabízí za akční cenu 59 korun. Staré karty DPMD budou moci cestující v Děčíně využívat do 30. června 2020, poté jejich platnost definitivně končí.

„Původní karty DPMD používané od roku 1997 jsou již technologicky zastaralé a skončila jejich technická podpora. Ve spolupráci s městem proto celý systém modernizujeme a cestujícím nabízíme od ledna Děčínskou kartu,“ říká ředitel DPMD Bohumil Bárta a dodává, že stejnou kartu využívá také Dopravní podnik města Ústí nad Labem nebo Dopravní podnik města Brna.

Pohodlné placení
Děčínská karta funguje podobně jako ta původní: buď ji cestující využívají s časovým kupónem nebo jako elektronickou peněženku. Oproti staré kartě DPMD je bezpečnější a nabízí kromě dalších výhod správu a dobíjení karty, a to, pokud cestující chtějí, z pohodlí domova.
„Její využití je široké, můžete s ní platit jízdné v děčínské MAD, přiřadit k ní časový kupón nebo použít jako normální platební kartu,“ popisuje ekonomický náměstek DPMD Vít Horáček s tím, že výhodou je mimo jiné její velikost. Děčínská karta se dá připnout třeba ke klíčům nebo nalepit na zadní stranu mobilního telefonu. Ideální je především pro ty, kteří při placení v MAD nechtějí používat běžnou platební kartu, nebo ji třeba ani nemají. To jsou například školáci. Jim rodiče mohou kartu nyní pořídit a třeba na ni nabít kapesné.
„Do budoucna plánujeme její širší využití jako například ve školních jídelnách, v městské knihovně a na dalších místech v Děčíně. Karta je součástí naší vize smart city a je dalším logickým krokem v postupné modernizaci,“ říká radní města Ondřej Smíšek.

Jak si Děčínskou kartu pořídit?
Děčínskou kartu zakoupíte na terminálu dopravního podniku v Uhelné ulici. Akční cena, která je časově omezená do 30. června 2020, je 59 Kč, standardní cena je 89 korun. Lidé, kteří využívají původní karty DPMD na děčínskou MAD, si budou muset do konce června pořídit buď Děčínskou kartu, nebo platit jízdné svou platební kartou, ke které jde samozřejmě přiřadit i časový kupon, případně si pořídit kartu DÚK. Pokud mají lidé na staré kartě DPMD nabité peníze a nestačí je vyčerpat, budou jim vráceny. Pořizovat časové kupony na staré karty bude možné pouze do konce letošního března.

Proč se registrovat?
Důležité je, aby se uživatelé Děčínské karty registrovali do systému DPMD na https://eshop.dpmdas.cz/, a to nejen kvůli přiřazení a ověření slevy. Registrace umožňuje výrazně vyšší komfort užívání systému MAD a snaží se cestování maximálně zjednodušit.
„Systém DPMD umí spoustu věcí, které mohou usnadnit cestování. Umožňuje nakoupit kupóny prostřednictvím e-shopu a s předstihem upozornit na konec jejich platnosti zprávou do e-mailu. Můžete si přeřazovat kupony z karty na kartu včetně vašeho profilu a slev. Umožňuje vám sledovat své jízdy, zúčtování jízd, vytisknout daňový doklad, případně zablokovat kartu při ztrátě. V případě, že máte nárok na slevu a v systému ji zaregistrujete a ověříte na předprodejním místě, odbavovací zařízení v autobusech DPMD pak poznají, jak mají ke kartě přistupovat. Je důležité také říci, že časový kupon je možné přiřadit nejen k běžné platební kartě, ale dokonce i k virtuální, např. v mobilu nebo chytrých hodinách. S těmi lze samozřejmě v MAD i platit. Vy už pak jen jezdíte a přikládáte kartu, mobil nebo chytré hodinky,“ říká předseda představenstva dopravního podniku Martin Weiss.
Elektronickou peněženku, která je součástí Děčínské karty, je možné aktivovat na www.kartabezuctu.cz. To může učinit jen člověk starší osmnácti let, takže pro děti musí provést aktivaci rodiče. Pak je možné Děčínskou kartu využívat jako běžnou platební kartu. V případě, že s ní člověk zaplatí alespoň jednou za půl roku, neplatí navíc žádné poplatky. Pokud nechce, tuto funkci si aktivovat nemusí.

Více informací najdete:

Naposledy změněno: 28.05.2020 - 15:24