Potřebuji si vyřídit Objednat se na úřad Veřejné zakázky Úřední deska Kontakty Informace dle 106/1999 Sb.

Budovu výtahu na Pastýřskou stěnu čeká demolice

Město Děčín chce vylepšit zázemí via ferraty na Pastýřskou stěnu. Prvním krokem bude demolice zchátralé budovy výtahu. Připravují se také podmínky výběrového řízení na zpracování studie o návrh využití území v dolní části ferraty.

Demolice budovy výtahu proběhne v termínu od 18. listopadu do 20. prosince 2019. V době demolice bude úplně omezen průchod chodců na chodníku kolem via ferraty. Současně bude i uzavřen pravý jízdní pruh ve směru ke kruhovému objezdu. Demoliční práce provede firma Zemní a dopravní stavby Hrdý Milan s.r.o. Firma si stavbu převezme v pondělí 18. listopadu. Kromě zbourání budovy budou vyklizeny také trosky výtahu uvnitř skály.
„Jedinečná Via ferrata v centru města je důležitým turistickým cílem. Jejím návštěvníkům chceme nabídnout lepší zázemí při nástupu na skálu a zároveň je naším cílem, aby tento prostor vypadal dobře,“ říká primátor města Jaroslav Hrouda s tím, že podmínky výběrového řízení na zpracování studie se v současné době připravují. Schvalovat je bude rada města. Vítěz poté zpracuje také projektovou dokumentaci.
Výtah na Pastýřskou stěnu začal turisty vozit v roce 1983. Příliš velký zájem o něj ale nebyl, přístup k němu nebyl bezbariérový, lidé museli navíc k výtahu vystoupat desítky schodů. Výtah měl také malou kapacitu, svezl maximálně dvanáct osob. Kromě toho se kvůli vlhkému prostředí potýkal s řadou technických problémů. Výtah spravoval děčínský Dopravní podnik, v roce 1994 byl předán městu a následně odprodán soukromé firmě.
V roce 2005 chtěla tehdejší děčínská radnice výtah ve skále obnovit, to se ale nepodařilo. Zázemí výtahu je proto již přes dvacet let nepřístupné a je v dezolátním stavu. Současné vedení města s jeho obnovou nepočítá, proto se rozhodlo nástupní budovu nechat zlikvidovat.

Přečtěno: 388 krát