Potřebuji si vyřídit Objednat se na úřad Úřední deska Kontakty Úřední hodiny Informace dle 106/1999 Sb.

OTEVŘENÉ SLUŽBY

KLIKACÍ ROZPOČET MĚSTA DĚČÍN

OTEVŘENÁ DATA

REGISTR SMLUV

MAPOVÝ PORTÁL

MOBILNÍ APLIKACE

PROJEKTY MĚSTA DĚČÍN

PROJEKJTY MĚSTA

DĚČÍN PRO TURISTY

NAŠE OSTATNÍ PORTÁLY

portal proturisty

portal prorodiny

mestska policie

STŘEDISKO MĚSTSKÝCH SLUŽEB

portal komunitniho planovani

mestsky utulek

mapovy portal gis

SLEDUJTE NÁS NA FCB

POČASÍ V DĚČÍNĚ

Z východního nádraží bude jednou vzdělávací centrum

Memorandum o partnerství a spolupráci při přípravě projektu Multifunkční vzdělávací centrum v budově nádraží Rakouské severozápadní dráhy v Děčíně dnes podepsala primátorka města Marie Blažková, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, rektor ČVUT v Praze Petr Konvalinka, předseda představenstva a člen představenstva Českých drah a. s. Pavel Krtek a Miroslav Kupec, předsedkyně HSR – ÚK Gabriela Nekolová, a předseda Hospodářské a sociální rady Děčínska Stanislav Pfléger. Deklarovali tak svůj zájem o vybudování vzdělávacího centra v historické budově východního nádraží.

Cílem spolupráce je vznik zázemí pro efektivní spojení vzdělávacích, výzkumných a kulturních aktivit doplněných o služby komerčního charakteru v oblasti kongresové a edukativní turistiky. „Jsme rádi, že u nás působí fakulty ČVUT Praha. Konkrétně s Fakultou dopravní dlouhodobě spolupracujeme při řešení dopravních situací a hledání nových možností v rozvoji města. Rádi bychom, aby se počty studentů v Děčíně neustále zvyšovaly. Kvalitní zázemí a vědecká pracoviště jejich renomé jistě významně posílí,“ řekla Marie Blažková, primátorka města. Záměr totiž mimo jiné počítá s vytvořením prostor pro děčínské pracoviště Českého vysokého učení technického v Praze – Fakulty dopravní, studentských kolejí a s realizací technického parku pro studenty včetně laboratorních a simulačních vybavení, s možností využití i pro vzdělávání podnikatelské sféry. Multifunkční centrum by mělo sloužit i jako místo setkávání studentů vysokých a středních škol s možností společné práce, včetně partnerů z blízké Spolkové republiky Německo a dalších zemí. „Rozvoj a inovace, které město potřebuje, se neobejdou bez kvalitních a vzdělaných lidí a ty přitáhne právě takové zázemí, které plánujeme vybudovat v budově bývalého východního nádraží,“ řekl Ondřej Smíšek, vedoucí děčínského pracoviště Fakulty dopravní. Projekt celkové úpravy a využití prostor východního nádraží v Děčíně včetně budovy rakouské dráhy je jedním z bodů aktuálně připravovaného Akčního plánu Strategického rámce hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje, který vláda schválila na začátku letošního roku. „Jsem rád, že celý areál chce v budoucnu využít děčínská pobočka dopravní fakulty ČVUT a mělo by zde vzniknout moderní multifunkční vzdělávací centrum se špičkovým technickým vybavením. Přispěje to ke zlepšení technického vzdělávání a udržení mladých odborníků v kraji. Plány jsou to dalekosáhlé a také mají velkou podporu Děčína i kraje,“ řekl před podpisem memoranda hejtman Oldřich Bubeníček. Historii budovy plánují zúčastněné organizace připomenout například expozicí vlaků a další železniční techniky. „České dráhy se zařadily mezi účastníky dnes podepsaného memoranda z pozice majitele objektu. Jsme otevření spolupráci na projektech, které přinesou budově a následně veřejnosti smysluplné společenské využití. Naším zájmem je najít pro objekt Děčín východ nového majitele, který bude moci na rozdíl od Českých drah čerpat evropské dotace a budovu zrekonstruuje,“ uvedl Miroslav Kupec, člen představenstva odpovědný za úsek techniky, servisu a majetku.

Areál nádraží byl budován v letech 1870-1874 společností Rakouská severozápadní dráha ve velmi výpravném imperiálním architektonickém stylu. Nádraží v Děčíně bylo součástí velkého evropského dopravního projektu, společnost vlastnila i flotilu nákladních plavidel na Labi a zajišťovala spojení s přístavem Hamburk, následně železnicí do Prahy a Vídně. V Praze měla budova téměř identické dvojče v nádraží Praha-Těšnov, zbořené v roce 1985.

Přečtěno: 479 krát
Markéta Lakomá

tisková mluvčí Magistrátu města Děčín

ISO 9001:2008

ISO DĚČÍNStatutární město Děčín – Magistrát města Děčín získal od mezinárodní firmy se sídlem ve Švýcarsku certifikát pro systém kvality dle normy ISO 9001:2008.