Potřebuji si vyřídit Objednat se na úřad Úřední deska Kontakty Úřední hodiny Informace dle 106/1999 Sb.

Primátorka včera předala Cenu města

Slavnostní večer věnovaný osobnostem Děčína se konal již po osmé. Cenu si tentokrát odnesli manželé Charvátovi a Pavel Jirásek.

Tradice udělování Ceny města významným osobnostem vznikla s ideou ukázat a vyzdvihnout zajímavé a společnosti prospěšné osobnosti. „Myslím, že tuto myšlenku se daří naplňovat velmi dobře. V dnešní době je nutné, abychom ukazovali příklady lidí, kteří svůj čas věnují například předávání zkušeností jiným, výchově mládeže nebo dobré reprezentaci města,“ řekla Marie Blažková. Seznam lidí, kteří již byli oceněni, je plný opravdu výjimečných jmen. Jako první si cenu odnesli bývalý ředitel městského divadla Rudolf Felcmann a dlouholetý sbormistr Děčínského symfonického orchestru a pěveckého sboru gymnázia Josef Waldmann. V dalším roce je následoval MUDr. Hugo Engelhart, lékař a velký bojovník za svobodu pyšnící se nejen cenou města, ale je také držitelem ocenění Rytíř českého lékařského stavu. V roce 2011 vedení města cenu předávalo sportovci a předsedovi židovské obce Vladimíru Poskočilovi a skautskému historikovi a publicistovi Karlu Lešanovskému. V roce 2012 si cenu převzal řezbář Vladimír Cejnar a sportovec Julius Časný, malíř Břetislav Kment a basketbalista Slavomír Bednář byly osobnostmi roku 2013. V roce 2014 předala primátorka Marie Blažková cenu lékařce Mahuleně Čejkové a horolezci Karlovi Bělinovi. V loňském roce ji získala historička a spisovatelka Natálie Belisová a klavírista Vojtěch Haňka.

Letos primátorka města předala významné ocenění manželům Charvátovým a Pavlovi Jiráskovi. Manželé Charvátovi se dlouhodobě věnují kanoistice. Pavel Charvát jako trenér a Hana Charvátová jako rozhodčí. Předseda děčínského kanoistického svazu je nejenom klubovým trenérem, ale také trenérem juniorské reprezentace. Je organizátorem národních i mezinárodních závodů v Račicích. K Ceně hejtmana Ústeckého kraje si nyní připíše také Cenu města Děčína. Hana Charvátová dlouhodobě působí jako rozhodčí v těch nejvyšších soutěžích. Jedinou českou rozhodčí byla na olympiádě v Londýně, která byla po Pekingu její druhou olympiádou. Mezi 25 rozhodčích byla mezinárodní kanoistickou federací vybrána i na poslední OH v Riu.

Pavel Jirásek je muzikantem srdcem i duší. Je manažerem Děčínského symfonického orchestru a léta předával své muzikantské zkušenosti dětem jako učitel Základní umělecké školy v Děčíně. Byl a stále je členem mnoha hudebních uskupeních. Pravidelně se s ním můžete potkat na oblíbené České mši vánoční v kostele Povýšení sv. Kříže, která se letos koná 26. prosince.

Přečtěno: 1837 krát
Markéta Lakomá