Potřebuji si vyřídit Objednat se na úřad Veřejné zakázky Úřední deska Kontakty Informace dle 106/1999 Sb.

Rekonstrukce Domova pro seniory je dokončena

Zapálením ohně ve venkovním krbu primátorka města symbolicky ukončila rekonstrukci Domova pro seniory. Klienti Domova se tak vrátili do moderních prostor, které odpovídají evropským standardům. Senioři tak mají nejen nové bydlení, jídelnu, kuchyň, ale také zahradu. Moderní společenské prostory, zázemí a park nyní využívá více jak 100 klientů.

Díky rekonstrukci došlo k rozšíření kapacity ubytovaných osob, dispozičnímu uspořádání umožňující navýšení standardu provozu jednotlivých provozních celků, vyřešení bezbariérovosti jednotlivých prostor. Rozšířením budovy C došlo k vytvoření potřebného prostoru pro gastro provoz a ke zvětšení společenských prostor. „Modernizace budovy byla již léta nutností. Jsem opravdu ráda, že město mohlo díky dotaci stavbu realizovat a naši senioři tak mohou žít v mnohem důstojnějším prostředí než doposud,“ řekla Marie Blažková, primátorka města. Některé pokoje mají vlastní sociální zařízení, jsou jednolůžkové a dvoulůžkové a splňují tak současné požadavky na bydlení v podobných zařízeních. Pokoje jsou vybaveny komunikačním zařízením sestra-klient. V objektu byla vybudována také půdní vestavba, ve které jsou šatny.

Díky parkovým úpravám a změně dopravního uspořádání uvnitř areálu získali senioři přívětivé prostředí pro trávení volného času. Nově budou moci využívat například vyvýšené záhony a altánek. „Věříme, že vybudování bezbariérového přístupu a nových prvků pro volnočasové aktivity zpříjemní seniorům pobyt v domově,“ řekla Marie Blažková, primátorka města.

Revitalizace prostoru u domova pro seniory je součástí projektu IPRM Děčín – zóna Centrum, práce na úpravách okolí domova potrvají do listopadu letošního roku a vyjdou na více jak 7 milionů korun. Dotace z prostředků ROP činí více jak 6 mil. Kč.

Rekonstrukce domova je součástí IPRM, zahájena byla v květnu 2014 a dokončena letos v listopadu. Náklady na přestavbu domova jsou cca 51 mil. Kč bez DPH. Z dotace z ROP Severozápad je hrazeno cca 36 mil. Kč.

Na místě Domova pro seniory na Kamenické ulici stál od roku 1910 městský chudobinec, vedle kterého pak v roce 1927 vyrostl nový bytový dům. Současná podoba domova pro seniory je zhruba z roku 1955 a vznikla přestavbou původního chudobince a stavebním propojením budov.

Přečtěno: 2037 krát Naposledy změněno pondělí, 16 listopad 2015 15:48